Τι είναι η νηστεία;
Το βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής κατά την περίοδο της ορθόδοξης νηστείας  είναι η πλήρης αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Πιο αναλυτικά, για όσους νηστεύουν το κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια αποκλείονται από τη διατροφή.Επομένως, στο καθημερινό διαιτολόγιο κυριαρχούν τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως ζυμαρικά, ψωμί, πατάτα, ρύζι, όσπρια, φρούτα, λαχανικά αλλά και τα θαλασσινά (οστρακοειδή και μαλάκια).
Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε πως στις μέρες μας πολλοί πιστοί δεν αφαιρούν πλήρως από τη διατροφή τους τα ζωικά προϊόντα αλλά απέχουν από ορισμένα μόνο τρόφιμαμε πιο συνηθισμένα το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι.
Έχει κάποιο όφελος για την υγεία;
Η ιδεολογία της ορθόδοξης νηστείας διαμορφώθηκε με βάση την παράδοση και την πίστη της εκκλησίας μας και όχι κάποια επιστημονική μελέτηή κλινική έρευνα. Ωστόσο, οι κανόνες της νηστείας έχουν μέσα τους πραγματική σοφία και όφελος για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων μειώνει σημαντικά την πρόσληψητων επιζήμιων για την καρδιά κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Παράλληλα, ηαυξημένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακώνκαι οσπρίων δίνει στον οργανισμό αρκετές φυτικές ίνες καθώς και πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Η νηστεία παχαίνει;
Η αλήθειά είναι πως αν δεν είμαστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορεί να δούμε μια αύξηση στο σωματικό μας βάρος. Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται:
Α. Στην απουσία του κρέατοςαπό το πιάτο μας. Hζωική πρωτεΐνη μας επιφέρει αισθητό κορεσμόκαι επομένως η αποχή από αυτήν μπορεί να μας οδηγήσει σε εντονότερη πείνα και υπερκατανάλωσηάλλων τροφίμων.
Β. Στην υπερκατανάλωση αμυλούχων τροφίμων. Τογεγονός ότι τα μακαρόνια, οι πατάτες, το ψωμίκαι το ρύζι είναι τροφές που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν σημαίνει ότιμπορούμε να τα καταναλώνουμε ελεύθερα. Οφείλουμε να θυμόμαστε πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ενέργεια και επομένως χρειάζεται να προσέχουμε την ποσότητα που προσλαμβάνουμε.
Τι χρειάζεται προσοχή;
– Η μετάβαση από τη νηστεία στα εορταστικά τραπέζια πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η απότομη αλλαγή και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση λιπαρών και τηγανητών τροφίμων μπορεί να μας προκαλέσει έντονες γαστρεντερικές διαταραχές.
– Τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το κρέαςστο διαιτολόγιο μας είναι τα θαλασσινά (εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας) καθώς και τα όσπρια (πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες).
– Αποφεύγουμε όλα τα είδη χαλβά αλλά και την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα.
– Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικό σνακ για τις μέρες που νηστεύουμε.
– Από τη νηστεία μας φυσικά δε πρέπει να λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά!
Καλη Ανάσταση!