Τα φοιτητικά χρόνια αποτελούν για τους περισσότερους νέους μια ιδιαίτερα ευχάριστη περίοδο της ζωής τους, που αποτελείται όμως από μια καθημερινότητα γεμάτη νέες προκλήσεις.
Στις νέες προκλήσεις συγκαταλέγονται η έλλειψη σπιτικού φαγητού, συχνότερα στους φοιτητές που φεύγουν από το πατρικό τους, τα πολύωρα μαθήματα στο πανεπιστήμιο και οι «φοιτητικοί έξοδοι», που δημιουργούν μία άστατη διατροφική συμπεριφορά, με λίγα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, πρόχειρο φαγητό και κατανάλωση περισσότερων ποτών, γλυκών και καφέδων.
Συνεπώς, συχνά παρατηρούμε σε φοιτητές διατροφικές ελλείψεις αλλά και αλλαγές στο βάρος και τη σύσταση του σώματος τους. Αν η «ξέφρενη φοιτητική ζωή» συνδυαστεί και με έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία δε θα αργήσει να εμφανιστεί!
Έτσι, κατά την φοιτητική ζωή, όπου οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες και η έλλειψη χρόνου και οργάνωσης συνήθης, οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας!
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
• Μια έξυπνη λύση για να αποφύγουμε το έτοιμο φαγητό είναι η προετοιμασία εύκολών γευμάτων, που συντηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
• Αφιερώνουμε λίγα λεπτά ώστε να οργανώσουμε σωστά τη λίστα για τα ψώνια μας, για να υπάρχει ποικιλία τροφίμων στο σπίτι. Φροντίζουμε, εκτός από μπύρες, το ψυγείο να έχει πάντα φρούτα, λαχανικά, ημίπαχα γαλακτοκομικά και τα ντουλάπια μας δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.
• Φοιτητική ζωή και συχνή κατανάλωση αλκοόλ συνήθως συνυπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην υπερβαίνουμε τα ασφαλή όρια, που είναι 1-2 ποτά στην έξοδο.
• Έχουμε πάντα στη τσάντα μας ένα σνακ, όταν πεινάσουμε στο διάλλειμα, όπως μπάρες δημητριακών, κρακεράκια, τοστ, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
• Δεν αμελούμε το πρωινό, ώστε να έχουμε καλή απόδοση όλη την ημέρα. Τα μικρά και συχνά γεύματα διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην «ξεμένει» από καύσιμα.
• Κάνουμε σωστές επιλογές! Παντού υπάρχουν και υγιεινές επιλογές. Προτιμούμε κοτόπουλο ή καπνιστό σολωμό, μπαγκέτα ή αραβική πίτα χωρίς μαγιονέζα και αλλαντικά. Αποφεύγουμε τα τηγανητά και τα τυποποιημένα. Συνοδεύουμε πάντα με σαλάτα!
• Παραμένουμε δραστήριοι! Τα περισσότερα πανεπιστήμια οργανώνουν αθλητικές ομάδες ενώ αρκετά διαθέτουν και χώρους άθλησης όπως γυμναστήριο ή κολυμβητήριο. Παράλληλα, στη σχολή δε βρίσκουμε μόνο παρέα για καφέ, αλλά και για περπάτημα ή τρέξιμο ή ποδήλατο!
Ως διαιτολόγοι ακούμε συχνά προβληματισμένους πελάτες να λένε...

«Κόλλησα! Κάνω δίαιτα και δεν πέφτουν τα κιλά με τίποτα!»

«Έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου και δε χάνω»

«Έχω μια φίλη που τρώει πάρα πολύ και είναι συλφίδα»





Τι είναι η νηστεία;

Το βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής κατά την περίοδο της ορθόδοξης νηστείας  είναι η πλήρης αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Πιο αναλυτικά, για όσους νηστεύουν το κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια αποκλείονται από τη διατροφή.Επομένως, στο καθημερινό διαιτολόγιο κυριαρχούν τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως ζυμαρικά, ψωμί, πατάτα, ρύζι, όσπρια, φρούτα, λαχανικά αλλά και τα θαλασσινά (οστρακοειδή και μαλάκια).

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε πως στις μέρες μας πολλοί πιστοί δεν αφαιρούν πλήρως από τη διατροφή τους τα ζωικά προϊόντα αλλά απέχουν από ορισμένα μόνο τρόφιμαμε πιο συνηθισμένα το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι.


Έχει κάποιο όφελος για την υγεία;

Η ιδεολογία της ορθόδοξης νηστείας διαμορφώθηκε με βάση την παράδοση και την πίστη της εκκλησίας μας και όχι κάποια επιστημονική μελέτηή κλινική έρευνα. Ωστόσο, οι κανόνες της νηστείας έχουν μέσα τους πραγματική σοφία και όφελος για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων μειώνει σημαντικά την πρόσληψητων επιζήμιων για την καρδιά κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Παράλληλα, ηαυξημένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακώνκαι οσπρίων δίνει στον οργανισμό αρκετές φυτικές ίνες καθώς και πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.


Η νηστεία παχαίνει;

Η αλήθειά είναι πως αν δεν είμαστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορεί να δούμε μια αύξηση στο σωματικό μας βάρος. Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται:

Α. Στην απουσία του κρέατοςαπό το πιάτο μας. Hζωική πρωτεΐνη μας επιφέρει αισθητό κορεσμόκαι επομένως η αποχή από αυτήν μπορεί να μας οδηγήσει σε εντονότερη πείνα και υπερκατανάλωσηάλλων τροφίμων.

Β. Στην υπερκατανάλωση αμυλούχων τροφίμων. Τογεγονός ότι τα μακαρόνια, οι πατάτες, το ψωμίκαι το ρύζι είναι τροφές που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν σημαίνει ότιμπορούμε να τα καταναλώνουμε ελεύθερα. Οφείλουμε να θυμόμαστε πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ενέργεια και επομένως χρειάζεται να προσέχουμε την ποσότητα που προσλαμβάνουμε.


Τι χρειάζεται προσοχή;

- Η μετάβαση από τη νηστεία στα εορταστικά τραπέζια πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η απότομη αλλαγή και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση λιπαρών και τηγανητών τροφίμων μπορεί να μας προκαλέσει έντονες γαστρεντερικές διαταραχές.

- Τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το κρέαςστο διαιτολόγιο μας είναι τα θαλασσινά (εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας) καθώς και τα όσπρια (πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες).

- Αποφεύγουμε όλα τα είδη χαλβά αλλά και την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα.

- Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικό σνακ για τις μέρες που νηστεύουμε.

- Από τη νηστεία μας φυσικά δε πρέπει να λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά!


Καλη Ανάσταση!






Οι περισσότεροι από εμάς ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να ασκηθούν. Όταν όμως έρχεται η ώρα να ιδρώσουν, κάτι τους κρατάει πίσω!

Ας δούμε μαζί ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες/ δικαιολογίες που μας κρατούν καθηλωμένους στο καναπέ....
Μήπως το  τσουχτερό κρύο σε κάνει να πεινάς όλη την ώρα;

Οι χαμηλές θερμοκρασίες σου δημιουργούν την ανάγκη για γλυκό;

Mην αισθάνεσαι άσχημα! Είναι φυσιολογικό η πείνα σου να αυξάνεται όταν έχει έντονο κρύο.
Βρισκόμαστε πλέον στα μέσα του Γενάρη, έχοντας χαλαρώσει και περάσει όμορφα κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι έξοδοι και τα καλέσματα ήταν πολλά και τα τραπέζια ακόμη περισσότερα…. και κάπου τώρα συνειδητοποιούμε ότι μάλλον φάγαμε και ήπιαμε κάτι παραπάνω με αποτέλεσμα να δούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει.
Είναι γεγονός πως αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτινών ημερών που διανύουμε είναι το αλκοόλ! Σε κάθε πρωτοχρονιάτικο τραπέζι υπάρχει ένα καλό κρασί για να συνοδεύσει το γεύμα ενώ στα πάρτι της παραμονής το ποτό ρέει άφθονο….

Πόσο όμως μας κοστίζει η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών;
Επιτέλους έφθασαν τα Χριστούγεννα! Μετά από τρεις χειμώνες καραντίνας ο κόσμος έχει ξεχυθεί ελεύθερος στους δρόμους για να ψωνίσει και να διασκεδάσει! Παντού αναβοσβήνουν φωτάκια,  ακούγονται εορταστικά τραγούδια  και μυρίζουν λαχταριστές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές…..

Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να προσέξουμε τη γραμμή μας (ή και να αδυνατίσουμε) μέσα σε όλο αυτό το γιορτινό κλίμα;

Άραγε είναι εφικτό να κάνουμε δίαιτα τις ημέρες των Χριστουγέννων;
Ανάμεσα στα δύο πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων διατροφικά ο νικητής είναι… το μελομακάρονο, όμως όχι  λόγω των  θερμίδων, καθώς όπως φαίνεται παρακάτω η διαφορά τους στην ενεργειακή απόδοση είναι μικρή.

Μελομακάρονο (βάρους περίπου 35 γρ.): 190 θερμίδες και 8 γρ. λίπους

Κουραμπιές (βάρους περίπου 40 γρ.): 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λίπους

Γιατί υπερτερεί λοιπόν το μελομακάρονο;
1 2 3 5