Αθλητική διατροφή

Για την ανάδειξη ενός πρωταθλητή χρειάζεται συστηματική προπόνηση, πειθαρχεία, προσήλωση στο στόχο, υπομονή και επιμονή αλλά και φυσικά το έμφυτο ταλέντο/κλίση προς το άθλημα! Καθώς όμως οι προπονήσεις γίνονται όλο και πιο απαιτητικές και ο ανταγωνισμός γίνεται εντονότερος σε όλα τα επίπεδα, η βέλτιστη διατροφή του αθλητή αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα, που μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση και να φέρει τη πολυπόθητη νίκη/διάκριση.

Σήμερα, αναγνωρίζεται, πιο πολύ από κάθε άλλη εποχή, πως η σύσταση των γευμάτων ενός αθλητή, αλλά και η κατάλληλη επιλογή του χρόνου πρόσληψής των γευμάτων, μπορεί να επηρεάσει αισθητά το βάρος και τη σύσταση σώματος, τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών υποστρωμάτων κατά την προπόνηση, την αποκατάσταση μετά την άσκηση, αλλά και την απόδοση στον αγώνα.

Παράλληλα, το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για την αθλητική διατροφή, έφερε στην αγορά μία πληθώρα ποικίλων προϊόντων, όπως εργογόνα βοηθήματα, συμπληρώματα διατροφής και φυτικής προέλευσης σκευάσματα, που υπόσχονται στους αθλητές αυξημένη αντοχή, δύναμη και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σκευάσματα επιβοηθητικά. Στην πραγματικότητα, κάποια μόνο από αυτά τα συμπληρώματα ενδέχεται να είναι χρήσιμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες αθλητών και σε συγκεκριμένες περιόδους, όταν λαμβάνονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις, με βάση επιστημονικά δεδομένα από διεθνείς και έγκυρους οργανισμούς.

Το διατροφικό πλάνο κάθε αθλητή εξατομικεύεται ανάλογα με το πρόγραμμα των προπονήσεων και των αγώνων του, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται εκπαίδευση του αθλητή πάνω σε βασικές γνώσεις διατροφολογίας. Επίσης, ως διαιτολόγοι βρισκόμαστε πάντα κοντά στα μέλη της οικογένειας του αθλητή και συνεργαζόμαστε στενά με τους προπονητές, φυσικοθεραπευτές και τους ιατρούς, που περιβάλλουν τους αθλητές, παρέχοντας τη συνδρομή μας στην ομάδα των ειδικών που στοχεύουν στη βέλτιστη απόδοση κάθε αθλητή.

Διατροφή και άσκηση για τη προαγωγή της καλής υγείας

Η θετική επίδραση της άσκησης στην υγεία και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, η οστεοπόρωση και η παχυσαρκία έχει τεκμηριωθεί μέσα από πολλαπλές μελέτες. Οι σύγχρονες συστάσεις των διεθνών οργανισμών υγείας τονίζουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, που ευνοεί τη μακροζωία, οφείλει να συνδυάζει αυξημένη φυσική δραστηριότητα και ισορροπημένη διατροφή. Επομένως, η διατροφή και η άσκηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για μία καλή ποιότητας ζωής!

Ένα πρόγραμμα διαιτητικής αγωγής δεν μπορεί από μόνο του και χωρίς να συνδυαστεί με άσκηση να επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές στη σύσταση του σώματος (μείωση του σωματικού λίπους και αύξηση της μυϊκής μάζας). Από την άλλη πλευρά, ένα πρόγραμμα προπόνησης, δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συνοδεύεται από ένα ειδικά διαμορφωμένο διαιτολόγιο. Για εμάς, ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης μπορεί να εξασφαλίσει τη βέλτιστη ψυχοσωματική υγεία των ατόμων που μας επισκέπτονται καθημερινά!