Έλεγχος σωματικού βάρους
Στην εποχή μας, ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει συστηματικά μια προσωπική πρόκληση… την πρόκληση της «ζυγαριάς»! Η πρόκληση αυτή γίνεται για πολλούς από εμάς ιδιαίτερα δύσκολη αν σκεφτούμε την πληθώρα των τροφίμων (ναι, των πολύ νόστιμων, ποιοτικά φτωχών και οικονομικά προσιτών τροφίμων), που περνούν καθημερινά από μπροστά μας, ενώ εμείς καθόμαστε για πολλές ώρες (στο γραφείο, στο φροντιστήριο ή το αυτοκίνητο).
Και κάθε φορά που η ζυγαριά ανεβαίνει ξεκινάμε δίαιτα…
Η δίαιτα κυρίως με τη μορφή στέρησης και καταναγκασμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους στις μέρες μας επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Άλλοι τη θεωρούν έναν συνεχή και σκληρό αγώνα με τη ζυγαριά, άλλοι αγγαρεία, ενώ για κάποιους είναι «η μόδα της εποχής» ή και μια κερδοφόρα επιχείρηση.
Περίφημες δίαιτες αδυνατίσματος εμφανίζονται συνεχώς για να βοηθήσουν όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους ή/και να φύγουν από το φάσμα της παχυσαρκίας. Κοινά χαρακτηριστικά των διαιτών αυτών:
Υπόσχονται ταχύτατη απώλεια αρκετών κιλών
Τα τρόφιμα συνήθως χαρακτηρίζονται ως «επιτρεπτά» ή «απαγορευμένα»
Δεν είναι επαρκείς σε θρεπτικά συστατικά
Αποκλείουν αδικαιολόγητα ολόκληρες ομάδες τροφίμων (δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά)
Δεν υπάρχουν μακροχρόνιες κλινικές μελέτες, που να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματά τους
Είναι δημιούργημα «ειδικών» στο χώρο αδυνατίσματος
Ωστόσο οι παραπάνω δίαιτες δεν έχουν κάποιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και η επιτυχία τους είναι σύντομη και παροδική, γεγονός που υποδεικνύεται από τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα, τα ακραία στερητικά και μη ισορροπημένα διατροφικά σχήματα συχνά επιφέρουν, εκτός της επαναπρόσληψης του βάρους και υπερφαγικά επεισόδια.
Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες τονίζουν πως η αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι συνυφασμένη με τη διατήρησή του και με την υιοθέτηση ενός μοντέλου διατροφής (και ζωής γενικότερα), που πρωταρχικό στόχο έχει την ψυχοσωματική υγεία! Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν κατορθώσουμε να τροποποιήσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, σκεφτόμαστε και τέλος διαχειριζόμαστε το φαγητό. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται:
απόκτηση βασικών γνώσεων γύρω από τα θρεπτικά συστατικά και τη λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού
εξοικείωση με τον κόσμο των τροφίμων και των γεύσεων
διερεύνηση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών που αφορούν το φαγητό
διάθεση για αλλαγή και προθυμία για υιοθέτηση νέων συνηθειών που αφορούν τη διατροφή, την άσκηση, αλλά και τη γενικότερη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας
Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετό προσωπικό χρόνο, υπομονετική προσπάθεια και κίνητρα που ανατροφοδοτούν τη θέληση για αλλαγή.
Επομένως, τέτοιου είδους διατροφικές παρεμβάσεις, που στοχεύουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής μπορούν να σχεδιαστούν επιτυχώς μονάχα από ομάδα κατάλληλα καταρτισμένων επιστημόνων, όπως πτυχιούχων διαιτολόγων σε συνεργασία με γυμναστές και ψυχολόγους.