H αλήθεια είναι πως συχνά οι γνώμες διίστανται για τα περίφημα ξηροκάρπια! Κάποιοι τα θεωρούν υπερτροφή…..άλλοι ισχυρίζονται πως παχαίνουν….
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εξελικτική εφεύρεση των φυτών, όπου μέσα σε ένα μικρό σπόρο συγκεντρώνουν ενέργεια και συστατικά για τη γέννηση ενός νέου φυτού. Όταν μιλάμε πχ για αμύγδαλα, πρέπει να σκεφτόμαστε πως αν τα φυτέψουμε και τα ποτίσουμε, θα φυτρώσει αμυγδαλιά!
Τι γίνεται όμως όταν τα τρώμε
Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαιτέρως νόστιμοι και ταυτόχρονα διαθέτουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία. Σίγουρα αποτελούν ένα απλό και εύκολο σνακ και μια εξαιρετική επιλογήγια δίαιτα ή καλή διατροφή!
Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, πως οι ξηροίκαρποί διατροφικά ανήκουν στην κατηγορία του λίπους, οπότε και αποτελούν θερμιδικά πυκνά τρόφιμα (μας αποδίδουν αρκετές θερμίδες σε μικρό όγκο τροφής). Για την ακρίβεια, σε 30 γραμμάρια (1 χούφτα) ξηρών καρπών συναντούμε κατά μέσο όρο 18 γραμμάρια λιπαρών τα οποία αποδίδουν περίπου 160kcal (θερμίδες) όσο δηλαδή δύο φέτες ψωμί! Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε όρια στην ποσότητα των ξηρών καρπών που καταναλώνουμε και να μην τους «τσιμπολογάμε» τακτικά. Ας αρκεστούμε, λοιπόν, σε μια χούφτα από τους αγαπημένους μας καρπούς.
Ωστόσο, οι ξηροί καρποί χορταίνουν (έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού), αναπληρώνουν την χαμένη ενέργεια και τονώνουν, ενώ φαίνεται να έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες και βεβαίως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Ακόμη, οι καρποί είναι πλούσιοι σε πολύτιμες για τον οργανισμό μας!
Πιο αναλυτικά, η πρόσληψη ξηρών καρπών με μέτρο συμβάλλει:
- Στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης σε ποσοστό (8-12%) και αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης σε ποσοστό (6-12%).
- Στη σημαντική μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
- Στη βελτίωση της λειτουργίας και της φυσικής κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς.
- Στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου.
- Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί, παρά το ενεργειακό τους φορτίο, βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά και στην απώλεια, όταν αποτελούν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Τέλος, ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι ιδιαιτέρως χαμηλός (δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Για το λόγο αυτό σε πολλές μελέτες βλέπουμε πως βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης, βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.
Συνοψίζοντας, η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι άκρως ωφέλιμη για τον οργανισμό, κατάλληλη για δίαιτα και ιδανικό σνακ στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής.
Αρκεί να θυμάστε πως πρέπει να γίνεται με μέτρο. Προσοχή στη ποσότητα λοιπόν!