Τα φοιτητικά χρόνια αποτελούν για τους περισσότερους νέους μια ιδιαίτερα ευχάριστη περίοδο της ζωής τους, που αποτελείται όμως από μια καθημερινότητα γεμάτη νέες προκλήσεις.
Στις νέες προκλήσεις συγκαταλέγονται η έλλειψη σπιτικού φαγητού, συχνότερα στους φοιτητές που φεύγουν από το πατρικό τους, τα πολύωρα μαθήματα στο πανεπιστήμιο και οι «φοιτητικοί έξοδοι», που δημιουργούν μία άστατη διατροφική συμπεριφορά, με λίγα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, πρόχειρο φαγητό και κατανάλωση περισσότερων ποτών, γλυκών και καφέδων.
Συνεπώς, συχνά παρατηρούμε σε φοιτητές διατροφικές ελλείψεις αλλά και αλλαγές στο βάρος και τη σύσταση του σώματος τους. Αν η «ξέφρενη φοιτητική ζωή» συνδυαστεί και με έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία δε θα αργήσει να εμφανιστεί!
Έτσι, κατά την φοιτητική ζωή, όπου οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες και η έλλειψη χρόνου και οργάνωσης συνήθης, οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας!
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
• Μια έξυπνη λύση για να αποφύγουμε το έτοιμο φαγητό είναι η προετοιμασία εύκολών γευμάτων, που συντηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
• Αφιερώνουμε λίγα λεπτά ώστε να οργανώσουμε σωστά τη λίστα για τα ψώνια μας, για να υπάρχει ποικιλία τροφίμων στο σπίτι. Φροντίζουμε, εκτός από μπύρες, το ψυγείο να έχει πάντα φρούτα, λαχανικά, ημίπαχα γαλακτοκομικά και τα ντουλάπια μας δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.
• Φοιτητική ζωή και συχνή κατανάλωση αλκοόλ συνήθως συνυπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην υπερβαίνουμε τα ασφαλή όρια, που είναι 1-2 ποτά στην έξοδο.
• Έχουμε πάντα στη τσάντα μας ένα σνακ, όταν πεινάσουμε στο διάλλειμα, όπως μπάρες δημητριακών, κρακεράκια, τοστ, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
• Δεν αμελούμε το πρωινό, ώστε να έχουμε καλή απόδοση όλη την ημέρα. Τα μικρά και συχνά γεύματα διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην «ξεμένει» από καύσιμα.
• Κάνουμε σωστές επιλογές! Παντού υπάρχουν και υγιεινές επιλογές. Προτιμούμε κοτόπουλο ή καπνιστό σολωμό, μπαγκέτα ή αραβική πίτα χωρίς μαγιονέζα και αλλαντικά. Αποφεύγουμε τα τηγανητά και τα τυποποιημένα. Συνοδεύουμε πάντα με σαλάτα!
• Παραμένουμε δραστήριοι! Τα περισσότερα πανεπιστήμια οργανώνουν αθλητικές ομάδες ενώ αρκετά διαθέτουν και χώρους άθλησης όπως γυμναστήριο ή κολυμβητήριο. Παράλληλα, στη σχολή δε βρίσκουμε μόνο παρέα για καφέ, αλλά και για περπάτημα ή τρέξιμο ή ποδήλατο!