Ως διαιτολόγοι ακούμε συχνά προβληματισμένους πελάτες να λένε…

«Κόλλησα! Κάνω δίαιτα και δεν πέφτουν τα κιλά με τίποτα!»

«Έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου και δε χάνω»

«Έχω μια φίλη που τρώει πάρα πολύ και είναι συλφίδα»

Καθημερινά, το σώμα μας εργάζεται ασταμάτητα για να μας διατηρήσει στη ζωή!Το σώμα για να είναι λειτουργικό χρειάζεται ενέργεια, την οποία προμηθευόμαστε από την τροφή και τη μετράμε με τις γνωστές θερμίδες. Οι θερμίδες, λοιπόν, που χρειάζεταΙ το σώμα μας ώστε να φέρει εις πέρας τις ζωτικές του λειτουργίες (αναπνοή, καρδιακός παλμός) αφορούν  τονΒασικό Μεταβολικό Ρυθμό μας.

Από τι επηρεάζεται ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (ΒΜΡ);

Ο ΒΜΡκαταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών μας «καύσεων». Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το φύλο, η φυλή, η ηλικίακαι η σύσταση του σώματοςμας. Είναι γεγονός πως όσο πιο μυώδης είναι κανείς, τόσο πιο πολλές καύσεις κάνει. Αντίθετα, όσο αυξάνεται το ποσοστό του λίπους στο σώμα μας τόσο μειώνεται η ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά!

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα ή μαγική συνταγή, που να ανεβάζει αυτόματα το μεταβολισμό. Συνεπώς, αν θέλουμε να αυξήσουμε τις θερμίδες που καίει το σώμα μας σε καθημερινή βάση θα πρέπει με υπομονή και επιμονή να επιδιώξουμε να γίνουμε πιο γυμνασμένοι με συνδυασμό αερόβιας άσκησης, όπως το τρέξιμο και αναερόβιας, όπως τα βάρη.

Πώς παχαίνουμε και πώς αδυνατίζουμε;

Φανταστείτε το σώμα μας σαν έναν παλιό ζυγό. Από τη μια πλευρά του ζυγού έχουμε τις θερμίδες που παίρνουμε από το φαγητό και από την άλλη πλευρά τις θερμίδες που «καίμε» μέσω του ΒΜΡ αλλά και της σωματικής μας δραστηριότητας. Συνεπώς, όταν οι θερμίδες, που τρώμε είναι ίσες με τις θερμίδες, που καίμε ο ζυγός ισορροπεί, άρα κρατάμε σταθερό το σωματικό μας βάρος. Επομένως, όταν βλέπουμε τη ζυγαριά να ανεβαίνει υπάρχει κάποια ανισορροπία στο ζυγό. Πιθανότατα, εκτός παθολογικών καταστάσεων,  είτε έχουμε υποεκτιμήσει το ενεργειακό κόστος των τροφίμων, που έχουμε καταναλώσει είτε έχουμε υπερεκτιμήσει την ενέργεια, που δαπανήσαμε με τις δραστηριότητές μας.

Βοηθάει η αύξηση της δραστηριότητας;

Η κοινή λογική υποδεικνύει ότι για να αυξήσει κανείς τις θερμίδες που δαπανά, χρειάζεται να αυξήσει και τη σωματική του δραστηριότητα, δηλαδή να ασκείται περισσότερο μέσα από ένα δραστήριο τρόπο ζωής, που μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ορειβασία, κηπουρική ή και οικιακές εργασίες.